YURT DIŞINDAKİ FİRMAYA TÜRKİYE’DEN BORÇ GÖNDERİLMESİ
A ANONİM ŞİRKETİ: ANKARA MERKEZLİ 2 GERÇEK KİŞİ ORTAKLI
B ANONİM ŞİRKETİ: YURT DIŞI MERKEZLİ % 80 ORTAĞI T.C. DEKİ A. A. Ş. VE KALAN % 20 HİSSE İSVEÇ’TEKİ 2 KİŞİ
A ANONİM ŞİRKETİNDEN YURT DIŞINDAKİ % 80 ORTAĞI BULUNDUĞU B ANONİM ŞİRKETİNE BORÇ PARA VERİLMESİ VEYA KREDİ KULLANDIRILMASI
TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARAR
Türkiye'den gidecek yerli sermaye
Madde 13- (1) Türkiye'de yerleşik kişilerin, yurt dışında yatırım yapmak veya ticari faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurmaları, ortaklığa katılmaları ve şube açmaları için, nakdi sermayeyi bankalar aracılığıyla, ayni sermayeyi ise gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde ihraç etmeleri serbesttir.
(3) Bankalar ve gümrük idareleri yurt dışında yatırım veya ticari faaliyette bulunmak üzere sermaye ihraç eden Türkiye'de yerleşik kişileri, her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Müsteşarlığa ve Ekonomi Bakanlığına bildirirler.
TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ
Krediler
MADDE 11 –
(12) Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışında pay sahibi olduğu ortaklıklara, yurt dışındaki ana şirkete ve grup şirketlerine döviz veya Türk Lirası kredi açılabilir.
Türkiye'de mukim bulunan şirketlerin yurt dışındaki ortak, ana şirket ve grup şirketleri ile ödünç işlemleri yapmasına kambiyo mevzuatı kapsamında izin verilmiştir.
Bu anlamda, gerek Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gerekse Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve ilgili Tebliğ düzenlemeleri açısından, bir şirketin yurt dışında bulunan başka bir grup şirketine borç vermesinde bir engel ya da sınırlama yoktur.
Bankalardan temin edilen bir kredinin, birebir yurt dışındaki grup şirketine aktarılması mümkündür.
Ayrıca emsallere uygunluk ilkesine aykırı transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmaması esastır. Emsallerinden çok aşağı veya çok yukarı faiz oranları ile borç verilemez.
Süreklilik arz etmeyecek, yurt dışındaki grup şirketine borç verme işleminde uygulanacak faiz için katma değer vergisi hesaplamaya gerek olmayacaktır.
TCMB SERMAYE HAREKETLERİ GENELGESİ
Türkiye’den sermaye ihracı
MADDE 10 – (1) Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt dışında veya Türkiye’deki serbest bölgelerde şirket kurmak, ortaklığa katılmak veya şube açmak için nakdi sermayeyi bankalar aracılığı ile ayni sermayeyi ise gümrük mevzuatı çerçevesinde ihraç edebilir.
(2) Yurt dışına sermaye transferi yapan bankaların genel müdürlükleri tarafından bu transferlere ilişkin bilgiler "Türkiye'den Sermaye İhracı Formu" (Ek: 1) doldurulmak suretiyle her bir işlem tarihinden itibaren 30 gün içinde Bakanlığa ve Ticaret Bakanlığına gönderilir.
Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışında pay sahibi olduğu ortaklıklara, yurt dışındaki ana şirkete ve grup şirketlerine döviz veya Türk lirası kredi açılması
MADDE 48 – (1) Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışında pay sahibi olduğu ortaklıklara, yurt dışındaki ana şirkete ve grup şirketlerine döviz veya Türk Lirası kredi açılabilir. Bu kredilerin bankalar aracılığıyla yurt dışına transfer edilmesi zorunludur. Bu kredi bedellerinin transferi öncesinde Türkiye’de yerleşik firmalar tarafından ilgili kredi sözleşmesinin bir örneği ve yurt dışındaki kredi lehtarının firmanın iştiraki, grup şirketi veya ana şirketi olduğuna ilişkin ilgili ticaret sicil kayıtları aracı bankaya ibraz edilir. Bu krediler borçlusuna farklı tarihlerde kredi çekme ve geri ödeme olanağı sağlayan, belirli bir vadesi bulunmayan ve genellikle değişken faizli olan borçlu cari hesap veya rotatif kredi şeklinde kullandırılamaz.
(2) Bankalar bu kredilerin transfer işlemleri sırasında; firmalar arasında düzenlenen kredi sözleşmesinin bir örneği ve yurt dışındaki kredi lehtarının krediyi kullandıran firmanın iştiraki, grup şirketi veya ana şirketi olduğuna ilişkin ilgili ticaret sicil kayıtlarının ibraz edilmesini ister ve bu belgelerin kontrolünü yapar.
(3) Bu krediler doğrudan yurt dışına transfer edilebilir veya yurt dışında yerleşik şirketin Türkiye’deki hesaplarına Türk Lirası veya döviz olarak aktarılabilir.
(4) Türkiye’deki şirket tarafından, yurt dışındaki grup şirketlerine serbest havale olarak aktarılan tutarın, yurt dışındaki grup şirketlerinden Türkiye’deki grup şirketine kredi geri ödemesi açıklaması ile geri gelmesi durumunda, ilgili bankaca kredinin bu maddenin ikinci fıkrasına uygun olarak kullandırılıp kullandırılmadığı değerlendirilir ve kredinin bu fıkra hükümlerine aykırı kullandırıldığının tespit edilmesi halinde, Bakanlığa bildirimde bulunur.
SONUÇ;
- Yurt dışındaki iştirakimize veya bağlı ortaklığımızı nakti sermaye artırımı olarak sermaye transferi yapılmasında her hangi bir sakınca yoktur.
- Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışında pay sahibi olduğu ortaklıklara kredi açılabilir. Borç para yollanabilir. Bu durumda transferin bankalar aracılığıyla yapılması ve aracı bankaya kredi sözleşmesinin sunulması zorunludur.
- Türk Ticaret Kanunu açısında Grup Şirketine, sermaye borcunun bulunmaması kaydıyla borç verilebileceği düzenlenmiştir. Yani grup şirketimize ödenmemiş sermaye borcumuz yoksa borç vermemizde her hangi bir sakınca bulunmamaktadır.
KAYNAKÇA
Saygılarımızla.
26.10.2022
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Halit KÜÇÜKÇELİK