25.10.2022 KDV GENEL TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİKLERİ
- Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kdv bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılır.
Örnek: Tevkifatlı faturayı işledin. 191 kaydını yaptın. Fakat 2 nolu KDV ile beyan etmedin veya edemedin. 2 nolu KDV’yi bir sonraki ay ödedin. Burada önceki ay yaptığın 191 indirilecek kdv kaydının tevkifata denk gelen kısmı indirim kayıtlarından çıkarılacak. Ödemenin yapıldığı ay indirime konu edilecek. Yani ilgili ayda ödemesini yapmadığımız tevkifat KDV yi indirim olarak işleyemeyeceğiz.
- Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerinin tesliminde KDV Tevifat Oranı 5/10 oldu. Eski oran 4/10 idi. Bu oran yürürlük tarihi olan 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren gerçekleşecek teslimlerde geçerli olacaktır.
- KDV oranı % 1’e düşürülen Gıda Maddelerinin indirimli orana tabi tesliminden kaynaklanan YILI İÇERİSİNDE nakden iade talepleri OCAK-HAZİRAN dönemi teslimleri için en erken Haziran en geç Kasım ayı beyannamesiyle yapılacaktır.
Örnek: % 1 KDV ile gıda maddeleri satıyoruz. Ocak-Haziran 2022 dönemi satışlarımıza denk gelen iadeyi en erken Haziran, en geç Kasım ayı beyannamesi ile talep edebiliriz. Ocak-Aralık 2022 dönemi % 1 KDV li satışlarımızı en geç izleyen yılın sonuna kadar talep edebiliriz.
- Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef aleyhine çıkan kur farkının iadesi istenebilir. Mükellef lehine çıkan kur farkı eğer iade gerçekleşmemişse iadeden düşülür, gerçekleşmişse düzeltme yapılmasına gerek yoktur.
- Banka Teminat Mektubu ile yapılan KDV iadelerinin tamamı “Sigorta Şirketi Kefalet Senedi” ile de yapılabilecektir.
Saygılarımızla.
25.10.2022
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Halit KÜÇÜKÇELİK